Zet je in voor KiKa!

Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa) is de nieuwe titelpartner en ook het goede doel van de Hilversum City Run. KiKa financiert wetenschappelijk onderzoek naar kinderkanker. Elk jaar krijgen bijna 600 kinderen in Nederland kanker. Op dit moment overleeft 81% van deze kinderen de eerste vijf jaar na de diagnose. Dit was ruim 20 jaar geleden 72%. Belangrijk bewijs dat onderzoek écht loont en de kans op 100% genezing steeds dichterbij komt! Help jij mee om dit doel te behalen? Met jouw deelname aan de KiKa Hilversum City Run draag je bij aan dit belangrijke doel! Start bij je inschrijving een eigen actie voor KiKa of doe een vrijwillige donatie. Alles mag, niets moet.
Hoe kan jij helpen?
Bij je inschrijving voor de 2e editie van de KiKa Hilversum City Run heb je de mogelijkheid om een vrijwillige donatie aan KiKa te doen. Je kiest zelf het donatiebedrag. Nog meer meer impact maken? Start dan een sponsoractie voor je deelname aan de KiKa Hilversum City Run. Maak je eigen profiel aan via het online actieplatform van KiKa Hilversum City Run en ga direct aan de slag. Benader je familie, vrienden, kennissen en anderen en vraag ze jou te steunen voor KiKa. Zo krijgt jouw run door Hilversum op zondag 14 april nóg meer betekenis.

Wat doet KiKa met het sponsorgeld?

Onderzoek naar genezing van kinderkanker
In 2002 is Stichting Kinderen Kankervrij opgericht om kinderen met kanker de kans te geven op genezing. Jaarlijks krijgen bijna 600 kinderen in Nederland kanker. Op dit moment geneest 81% van alle kinderen met kanker, de doelstelling is om een genezingspercentage van 100% te behalen.

KiKa heeft tot nu toe 156,2 miljoen euro beschikbaar gesteld voor wetenschappelijk onderzoek naar kinderkanker. Dat kon dankzij grote én kleine donaties! Met dit hoge bedrag heeft KiKa inmiddels 235 onderzoeken kunnen financieren.
Verbetering van de kwaliteit van de behandeling
Afgerond onderzoek heeft ervoor gezorgd dat het aantal succesvolle behandelingen toeneemt en de genezingskans voor kanker bij kinderen groter wordt.

Door deze verbeteringen zijn er minder bijwerkingen tijdens de behandeling en verloopt het proces van de genezing prettiger.
Ondersteuning Prinses Máxima Centrum
Het Máxima in Utrecht is het grootste onderzoeks- en zorgcentrum in Europa voor kinderen met kanker. Hier is alles onder 1 dak: de beste zorg voor kinderen met kanker én onderzoek naar kinderkanker. KiKa is de grootste financier van het Máxima en heeft geholpen bij zowel de bouw als de inrichting.

In maart 2020 is de vierde verdieping van het Máxima ingericht en klaar voor gebruik. In 2018 was dit een nog lege verdieping omdat er niet voldoende geld was. 2 jaar later is het gelukt om deze ruimte in te richten, mede dankzij de groei in het aantal donaties.

Het aantal onderzoekers kan door de inrichting van de vierde verdieping verhoogd worden van 250 naar 400! Deze onderzoekers zijn opgedeeld in onderzoeksgroepen die grotendeels door KiKa worden betaald. Financieringsaanvragen die door wetenschapsgroepen worden ingediend bij KiKa worden beoordeeld door een Wetenschappelijke Raad. Zo zorgt KiKa ervoor dat alleen de allerbeste onderzoeken worden gefinancierd.
Vermindering van bijwerkingen na de behandeling
Artsen behandelen kinderkanker met medicijnen, operaties of bestralingen. Ook worden soms verschillende methoden gecombineerd. De uiteindelijke behandeling hangt af van de vorm van de kanker. De duur van zo’n behandeling varieert van enkele dagen tot jaren.

Helaas is er ook een keerzijde aan verschillende behandelingen. Veel medicijnen maken niet alleen de tumorcellen, maar ook de gezonde cellen kapot. Hierdoor kunnen er direct of op latere leeftijd orgaanbeschadigingen optreden. Voorbeelden hiervan zijn hartproblemen, groeistoornissen, onvruchtbaarheid of ontwikkeling van andere tumoren.

KiKa steunt daarom ook onderzoeken naar vermindering van bijwerkingen en effecten op latere leeftijd.
Voorlichting over kinderkanker
Met persoonlijke verhalen van kinderen met kanker en de vele ambassadeurs die KiKa rijk is vertellen ze iedereen wat kinderkanker inhoudt. Zo kunnen er onder andere ambassadeurs langs basisscholen gaan om de bovenbouw meer te vertellen over kinderkanker.

Samen met de juf of meester vertellen zij over welke impact het ziek zijn heeft en laten zij zien dat zieke kinderen niet aan alles meer mee kunnen doen.
Wat heeft KiKa tot nu toe bereikt?
KiKa heeft tot nu toe 156,2 miljoen euro beschikbaar gesteld voor wetenschappelijk onderzoek naar kinderkanker. Dankzij alle donaties, van kleine tot grote, is dit mogelijk gemaakt.

Tot en met 2022 zijn de donaties als volgt besteed:
  • 81,5 miljoen → Onderzoeksprojecten
  • 10,3 miljoen → Bouw en inrichting Máxima
  • 63,5 miljoen → Programmafinanciering Máxima
  • 0,9 miljoen → Voor voorlichting

Deelnemers voor KiKa